Saarni keskellä, kivikoivu Betula ermanii vasemmalla ja rauduskoivu Betula pendula-jätti oikealla. |
Saarnia on meillä istutettu jo parisen sataa vuotta puistoihin ja puutarhoihin. Osaa etelärannikon puista pidetään luontaisen leviämisen tuloksena. Esimerkiksi tässä lähellä, Salpausselän tyveltä virtaavan Jänisojan varressa näyttää olevan joitakin saarnia, joita tienpito kurittaa ankarasti vesakonpoistollaan. Mutta Jänispajun kartanon puutarha on aivan kivenheiton matkan päässä. Janakkalan Saarnikorpi on Mallinkaistenjärven kaakkoisrannalla, Jaalassa taas jo botaanisesti kirjallisuudesta tuttu Ritti- saarnikorpi, niitä kumpiakin arvellaan luontaisen leviämisen tuloksiksi. Janakkalan esiintymästä ei ole järin pitkä matka Löyttymäen kartanon maille. Saarnia on myös muualla Janakkalassa, esim. Viralassa, mutta ei lainkaan niin, kuin kuvittelisi, esiintymä on pienen puron varressa kuusimetsässä, eikä hieman sivummalla, missä olisi laajaa Viralanjärven rantamaisemaa otollisine kasvupaikkoineen. Hattulan esiintymä on Sattulan kylän mailla, lähellä vanhaa kolmostietä. Se esiintymä sopisi olemaan Lehijärven vanhan rannan muisto.
Omat saarneni ovat kotoisin Kanta-Hämeestä. Suurin tulee Hattulan Suontakaa, puutarhan haravointitähteiden kaatopaikasta metsikössä, josta pelastin sen vaaksan mittaisena kaksikymmentä vuotta sitten. Vanajaveden rantoja sillä tienoin katsellessani ei ollut nähtävillä muita saarnia kuin kartanon puutarhan. Istutin taimen juuri syntyneeseen kasvupaikkaan, autotallin luiskaan lujittamaan siinä maata, mutta myös siksi, että näkisin sen aamuisin ikkunasta, samasta paikasta olevan metsälehmuksen Tilia cordata taimen kanssa lähekkäin. Nyt tämä puu on lähes kymmenmetrinen ja hyvinvoiva. Muut saarnet ovat Hattulan Retulansaaresta, jossa retkeilin eräänä keväänä, ja suuri saarni oli tiputellut hedelmiään, kuin vaahteran lenninsiipiä nekin, ja säilöin muutaman nenäliinan kulmaan taskuuni. Retulansaaressa on rannoilla paikoin hyvin taaja saarnipensaikko, se on saanut siellä oivan kasvualustan kosteassa rantametsikössä. Vanhimmat puut ovat asutuksen yhteydessä. Tuomani siemenet itivät hyvin, ja sain useampiakin taimia, niistä yksi, entisellä mansikkamaalla kasvava on ehtinyt parimetriseksi, muut selvästi matalampia, varmaan johtuen istutuspaikan kuivuudesta. Myös jäniksille taimet maistuvat, joten ne on pitänyt talveksi verkottaa.
Onnenpensaan kasvupaikka autotallin nurkalla saa mahtavat lumimassat päälleen talvella aurauslumista, mutta lumen yläpuolella oleva latvus kasvaa myös ilman pakkasvaurioita. |
Jasmiiniköynnös kukkii huhtikuun alussa Washingtonissa. |
Lounais-Aasiassa on vielä kapealehtisaarni F. angustifolia. Nämä kaikki kasvavat myös Pohjois-Amerikassa, jossa on runsaasti myös muita lajeja. Itäpuolella manteretta on 6 lajia, mm. musta (F. nigra)-, puna(F. pennsylvanica)- ja valkosaarni (F. americana). Länsipuolella kasvaa 13 lajia, osa pieniä, pensasmaisia. Kaikkiaan saarnia on 65-70 lajia, , Itä-Aasiassa niistä 21, mm. kiinankukkasaarni F. mariesii.
Öljypuuheimossa on n. 25 sukua, ja lajeja n. 500. Varsinainen nimen antaja öljypuu Olea europaea, kuuluu ihmiskunnan vanhimpiin hyötykasveihin kahdellakin tapaa: sitä on hoidettu jo esihistoriallisella ajalla, ja toisaalta puut kasvavat paikallaan hyvin pitkään, jopa 1500 vuotta. Puuta lisätään juurivesoista ja taivukkaista tai kasvattamalla siemenistä perusrunkoja, johon halutusta puusta siirretään silmuja, joten nykyistenkin puiden esi-isät ovat olleet olemassa jo kauan. Puun tuottamat marjat ovat oliiveja, jos ne korjataan raakoina, saadaan vihreät oliivit, jos kypsinä, saadaan mustat oliivit. Oliivit ovat ns. lopputuotteita, sillä niitä käsitellään kivet poistamalla ja täyttämällä, marinoimalla ym. tavoin säilömällä.
Kypsien oliivien sisältämä öljy on kuitenkin kaikkein tavoitelluin tuote, sitä saadaan miljoonia tonneja vuodessa, sillä öljypuuviljelmiä on kaikkialla ns. välimerenilmaston alueilla. Nyt kun käytössä on niin monia muitakin öljyä antavia kasveja, mm. ruohovartiset rypsi, rapsi, auringonkukka, soija jne, öljyn hinta on halvempi, joten suuritöisiä öljypuuviljelmiä perustetaan vähemmän kuin ennen. Ne ovat kuitenkin maisemallisesti merkittävä tekijä lukuisilla seuduilla.
Aloin tehdä kirjoitusta jo toukokuun puolella, kuten ensi kuvasta huomaa. Unohtui luonnokseksi, kun tuli niin monta "tärkeämpää asiaa"!
VastaaPoista