perjantai 24. kesäkuuta 2011

Mukavaa kukkajuhannusta!

Haeskelin seitsemää sorttia kukkia juhannusaaton elämää juhlistamaan, mutta en sitten taittanut yhtään, kuvasin vain. Tulikin seitsemän kertotaululla. Pääsette mukaan tähän iloon! Alkupaloiksi lipputangon penkistä metrisiksi venähtäneet ruskoliljat Lilium bulbiferum, joita täällä ei istuteta, ne hakevat paikkansa ja keltapäivänliljat Hemerocallis flava.

Pation ruukuissa vanhaan tapaan punalehtistä kesäbegoniaa, samettikukkia ja petunioita. Taaimmaisessa ruukussa on jo kaksi talvea yli elänyt verenpisarakin. Ukonkellot eivät tänään vielä ole auki.

Tontin alakulman kukkapenkissä punaisuudessa kilpailevat verikurjenpolvimättäät Geranium sanguineum ja valamonruusu Rosa Splendens 'Valamo'. Molemmilla on levittäytyvä kasvutyyli.

Talon länsiseinustan ilta-auringossa keltakukkaisen kesämaitiaisen Leontodon hispidus vapaata etenemistä, nyt on edetty punalehtisen Diabolo- heisiangervon Physocarpus opulifolius varjoon, jonne myös juhannusruusu on alkanut lähettää tunnustelijoitaan.

Kriikunain suojissa rotkolemmikkien lehdet ovat jo jääneet taka-alalle, kun keskellä on alkanut kukkia perhosangervo Gillenia trifoliata ja etualalla loistokurjenpolvet, Agrimarketin taimivalikoimista hankitut Geranium x magnificum. Ukonhatut Aconitum, jotka peruja Elsan ajoilta, sentään vielä alkukasvussaan, saapa nähdä, miten korkeita niistä tulee, kun nyt ollaan jo yli metrissä.


Maantiellä kulkijoiden iloksi on alkanut myös suomentattarin Reynoutria x weyrichii massa kukkia. Sen kurissapitäminen onnistuu vain ahkeralla ruohonleikkuulla. Korkeutta on n. 1,5m, vaikka kasvupaikka on pääosin hiekkaa.

Pihakadun varresta löytyi sijansa etsinyt hempeänpunainen akileija Aquilegia vulgaris, niiden kukinta parhaimmillaan. Alakuvan ns. taimimaassa kukkivat myös akileijat, tähän on tullut violettia ja valkoista lisäksi. Tummanpunaisiakin löytyy, ja yli kymmenen vuotta sitten tehdystä amerikkalaissiementen kylvöstä on tontilla isokukkaisia sinisiä ja sinivalkoisia. Akileijain ohella tuossa paikassa on runsaasti mm. varsankelloa Campanula trachelium.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti