Hevoskastanja on etelänaapurissamme Virossa ns. Must- kasvi, joka kuuluu olla jokaisella pihalla. Meillä se ei menesty kovin pohjoisessa, paitsi edullisissa pienilmasto-oloissa. Meidän kylämme vanhin puu istutettiin jo 1930-luvulla koulun tontille opetustarkoitukseen. Nyt levinnyt maantie melkein viistää tyveä, ja kasvupaikka on kovin kuiva kaikkiaan. Lukuisat taimenhakijat ovat löytäneet kuitenkin siirtokelpoisen yksilön sen juuresta keväällä. Lienevätkö ensimmäiset taimet Pohjoismaissa Balkanin sotien tuliaisia 1800-luvulta?
Hevoskastanja kuuluu hyvin pieneen puusukuun Hippocastanaceae, siinä on lajeja vain n. 15, joista 2 ikivihreää. Merkillistä, että noinkin vaatimattomassa suvussa on edustajia sekä vanhan että uuden maailman eli Amerikan puolella! Japanista, Kiinasta, Himalajalta, Balkanilta kaakkois-USA:aan ja trooppiseen Amerikkaan. Tämä meillä suosittu laji on juuri Balkanilta kotoisin.
Hevoskastanjain suku kuuluu suurehkoon puusukujen ryhmään Sapindales, joka viittaa niiden tuottamaan saponiiniin. Puiden kuoren ja hedelmien sisältämiä aineita on mm. käytetty kalojen tainnuttamiseen. Sapindales- eli saippuamarjakasvien lahkoon kuuluvat myös mm. vaahterat Aceraceae, mahonkikasvit Meliaceae, sumakkikasvit Rhus jne. Suvuista löytyy paljon hyötykasveja, kuten cashew-pähkinä, sitrukset Rutaceae, mango Mangifera indica, mutta myös suitsukkeen ja Libanoninöljyn tuottajapuu Boswellia carteri sekä mirhan eli myrrhan tuottaja, pienehköjä kuivien seutujen puita molemmat. Nuo hyödykkeethän tulivat meille tutuiksi itämaantietäjien tuliaisina. Jumaltenpuu Ailanthus altissima kuuluu myös näihin Sapindales- kasveihin. Puut erittävät maitiais-tai muuta nestettä tai kuivissa oloissa pihkantapaista eritettä.
Kylässämme on hyvin vahva metsävaahterakanta. Voidaan keskustella perustellusti, ovatko vaahterat Acer platanoides levinneet maahamme alunperin luonnonolojen salliessa vai onko niitä siirretty koristepuiksi. Molempien mielipiteiden kannattajilla on hyviä perusteluja. Ainakin vanhoisssa kartoissa on monia eteläsuomalaisia Vahtermäkiä. Toisaalta vaahteroita tavataan vain vanhimpien asutusalueiden liepeissä. Meidän kylässämme vaahterat ovat jo rikkapuu-asteella, terhakoita taimia tulee suunnattomasti itämään kaikkiin mahdollisiin paikkoihin parinkymenen metrin etäisyydelle puusta. Vaahteran lehtien vaiva pikilaikkusieni ilmaantuu joinakin syksyinä lehtiä täplittämään, yleisimmillään se on etelärannikolla.
27.9.2009 otetussa kuvassa vaahterat ovat jo menettäneet parhaan keltaisensa ja tilalle on tullut ruskeankeltainen. Se ennakoi lehtien karisemista aika pian. |
Vaahteralla on hyvin kova puu, siinä saa usein teroittaa sahaa. Silti, koska lehvästö on painava, puu on helppo lohkeamaan sateisten kesätuulien aikana. Tällä tontilla niitä on ihan liikaa, joten kaatoa on tehtävä. Ns. isonkiven vaahtera on vanhin, sen kohdalla oli puu jo silloin 1930-luvun lopulla, kun talomme rakennettiin. Monta runkoa senkin kohdalta on jo rappeutunut, mutta uusia tulee kantovesoista. Tällä haavaa tontilla on puolisenkymmentä isoa vaahteraa.
Nuoremman mongolianvaahterani kukintaa 7.6.2011. |
Vanhemman mongolianvaahterani ruskavärejä syksyllä 2009. |
Kuva on otettu huhtikuun alussa 2010. |
Vaahteroiden lähisukulaisia ovat plataanit Platanus sp, jotka tunnistaa kaukaa laikukkaan maastokuvioidun kaarnansa perusteella. Ne ovat lauhkeissa ilmastoissa sangen suosittuja kadunvarsipuita. Plataanin hedelmä on pallomainen. Vuorivaahtera eli sykomori Acer pseudoplatanus menestyy hieman pohjoisempana, Skandinaviassakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti