sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kesän vauhti huimaa

Suurin osa päivityksen kuvista on eilisillalta puoli seitsemän maissa. Puutarhalla on alettu jo ruohonleikkuu polkujen ja käytävien kohdilta, ja ensimmäinen vuohenputkien kitkentä on hyvässä menossa.

Kunniamaininta vauhdista annettakoon kartanopioneille Paeonia x hybrida, joiden nuput jo pullistelevat. Toki kuolanpionien P. anomala versot ovat samankorkuisia!
Kesä etenee kiihkeästi kuin konsanaan mannerilmastossa. Kaiken pitää olla valmiina viikossa! Tuskin ehtivät kriikunat kukkaan viikko sitten, kun ne jo karisivat, samoin kävi tuomien. Lähes kolmeenkymmeneen nousevat päivälämmöt kasvattavat perennojen versoja roimasti päivittäin.

Saapa nähdä, millaiselta näyttää viikon päästä, kun päivälämmöt putoavat viimeisten ennusteiden perusteella jopa kaksikymmentä astetta?

Varjomorelli-kirsikan runkopuu kuihtui, ja tyvivesa jatkaa nyt puun ikää täydessä kukassa, taustana naapurin iso vaahtera.
Ylimmän kuvan vienokirsikka Prunus maximowiczii kukkii aika maltillisesti, muutama kukka lehtihankoihin.
Suuri omenapuuvanhus avasi eilen illalla tuhannet kukkansa, mutta kuva on vasta tältä aamulta, kun valo tulee oikein.
Nyt ovat valkoisina kirsikat ja omenat. Sekin Punakaneli-omenapuu, joka kasvaa Clematiksen tukena, on nyt vuosikymmeniä istutuksen jälkeen alkanut kukkia. Saapa nähdä, tuleeko koskaan omenia?

Ihmettelin jo, kuinka myöhässä meidän pihasyreenien kukinta on, kun Kausalassa näin pensaan jo täydessä violetissa loistossaan, mutta kyllä kai kukkia jo tänään on auki paljonkin. Yläkuva on naapurin raja-aidasta, alempi pihatien varresta.


Komeimpina hohtavat nyt kullerot, ylempi kuva on niittykullerosta Trollius europaeus, alempi aasiankullerosta T. asiaticus, joka tekee maltillisesti uusia taimia lähelleen tässä alapellon taimimaassa. Kaksi vanhempaa olen jo saanut siirtää etupihan penkkiin.


Keltavuokkojen ja mukulaleinikin keltaisuus on vaihtunut puistolemmikkien siniseen.
Lemmikit ovat lisääntyneet niin, että niitä on jo maantienvarren aitaan saakka. Pohjoisella rajalla on niukinta.

Lännen konnanmarja Actaea rubra on jo avannut valkoiset kukkaryppäänsä tuijan suojassa. Korkea pensas etualalla on töyhtöangervo.

 Ja sokerina pohjalla: violettia huumaa seinän täydeltä.
Alppikärhö on vallannut tehokkaasti seinämän villiviineiltä, joita tässä kulmauksessa kasvoi alunperin.
Alppikärhöllä Clematis alpina on tänään paras päivänsä, kukkia on satoja. ehkä tuhansia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti