tiistai 20. toukokuuta 2014

Iso loikkaus kesään

Viimein tuli piste parin kuukauden ajan vallinneeseen kylmän ilmamassan korkeapaineeseen, sillä saatiin kaakosta kosteaa ja kuumaa ilmaa oikein kauhakaupalla. Kevätesikot Primula veris ovat nyt komeimmillaan!
Eilen meillä oli lähes 31 asteen lämpimät, joten ulko-ovea avatessa tuntui, kuin olisi saunaan mennyt. Totta kai siellä piti olla, kun nyt tällaista herkkua oli tarjona, mutta juomareisuja sisälle tuli kyllä monta! Kuvat ovat eilisillalta noin klo 18 aikaan. Saatiin viime yön aikana lisäksi pari pientä sade-erää, joten näkymät muuttuvat entistä vehmaammiksi. Yön lämpötila näyttää olleen +15 asteen tienoilla.

Vielä toissapäivänä hevoskastanjan Aesculus hippocastanum lehdet muistuttivat ruskeanpunaisia ryppyisiä rusetteja oksissaan, mutta eilen ne ponkaisivat auki ja esille tuli kunnon vihreä väri.
Pikkutaimi, Turusta 2008 tullut, eli hehkeänä. Se on nyt noin vajaan metrin, ja tämä oli sen ensi talvi, kun jänikset eivät parturoineet latvoja. Taitaa alkaa puun aika. Taustana olevat vuoristolaiskarviaiset kukkivat hyvin. Muut omat kasvattamani pienemmät hevoskastanjan ja tammen taimet näyttävät maistuneen sitäkin paremmin jäniksille, melkein maan tasalle purtuja.

Vaaaleanpunakukkaisen papulanruusun Rosa 'Staffa' aita on aika pirteän oloinen, vaikka teinkin sille syksyllä ronskit leikkaukset. Kukkia ei ole paljon odotettavissa, kun ne tulevat edellisvuoden latvoihin, jotka tuli tasattua pois.
Viime vuonna alas kynitty iso norjanangervo Spiraea 'Grefsheim' näyttää tekevän vielä paluun elävien kirjoihin, vaikka saikin kilokaupalla suolaa juurilleen, kun jättimalikkakasvusto oli pesiytynyt sinne. Toivottavasti angervon kasvu olisi vähän vaatimattomampaa....

Lähipäivinä meillä päästään maistamaan tämän vuoden raparperisatoa, kun lehdet alkavat avautua, ja varsissakin jo mittaa 10-15 cm. Katsopas muistoa, keltaisia tulppaaneja puskan takana. Siihen istutti Elsa-äiti tulppaanirivin kohta puoli vuosisataa sitten, ja aina ne sieltä nousevat.

Elsan kanssa istutettuja ovat nämä narsissit 1980-luvun alussa. Tein silloin tähän kohtaan vadelmamaan hänen ehdotuksestaan, ja kukkarivi tuli etummaiseksi. Narsissit Narcissus poeticus kukkivat aika heikosti, ne pitäisi nostaa ylemmäksi ja uutta multaa saataville. Samanikäisiä narsissipenkkejä on useampiakin tontilla. Koskahan ehtisin?

Kevään viihdyttäjät, vuohenjuuret Doronicum ovat parhaassa kukassaan.
Ja kohta on myös näiden valamolaista siemenkantaa olevien kulleroiden Trollius europaeus vuoro. Ne viihtyvät hyvin kosteahkossa Elsan entisessä mansikkamaassa, seurana taustalla imikkää Pulmonaria obscura.

1 kommentti:

  1. Komeat kullerot! Ja työmatkalla pitää aina pysähtyä ihastelemaan upeaa kukkarunsauttasi. Kevätesikot ovat erityisen näyttäviä tänä vuonna

    VastaaPoista