keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Taimipuuhia

Huhtikuusta on eletty kolmasosa, ja vielä ollaan tiukasti yöpakkasten ajassa, joten routa ei ole alkanut vielä häipyä. Tämänkertainen korkeapaine on nyt ollut vallassa yli 6 viikkoa. Toki tiet jo ovat lähes sulaneet, ja tielaitos Destia vaihtaa tällä viikolla kesänopeudet, mutta meillä maisemat ovat muuten valkoisen hangen alla. Jotkut ennustajat ovat sitä mieltä, että kunnollisia kesäsäitä nähdään vasta elokuun-syyskuun aikana?

Viikko sitten päätin tehdä ennen kokemattoman tempun, eli latvoin dragonwing-begoniasta kaikki versot, kun ne ovat kasvaa hujahtaneet talviajan säilytyksessä hentoa latvaa 15-20 cm. Entiset pistokkaat ovatkin tulleet vahingossa, kun isoa kasvia ulos kuskatessa jotkut latvat taittuvat.
Kaikki elävät latvat saivat lyhennyksen ja pääsivät juurtumislasiin, niitä tulikin kaksi täpötäyttä astiaa, jotka toistaiseksi ovat olleet hyvin terhakoita ja siis kannattava "sijoitus".

Muut pistokas-istutukset eli kirjopeipin poikaset ovat ilmeisesti alkaneet kasvattaa lisää juuria, ja uusia lehtiäkin on ilmaantunut. Myös alakuvan emo on alkanut pöyhistyä.

Suureksi iloksi mustanmerenruusun mukulat ovat itäneet, aikaa meni siis noin kaksi viikkoa. Ostopussissa oli viisi mukulaa ja joitain mukulankappaleita, ja kaikkiaan on noussut viisi tainta tähän mennessä. Yksi on muita edellä! Talouskelmun suojassa oli sopivan lämmintä ja kosteata, ja mullan mukana olleita rikkakasvien siemeniäkin näyttää tila suosineen, koska pinnassa näkyy asiaankuulumatonta valkoista rihmaa.

Tänään on aika kylvää samettikukat, joten taimimulta on tarpeen Kausalan reisulla hankkia.

Auringonkukkasiementen joukosta etsityt muut siemenet ovat entistä enemmän sarjakukkaisen taimia muistuttavia, mutta mitähän niistä tulee? Tuossa vaiheessa olevia taimia pitäisi jo koulia, mutta viitsinkö? Rikkakasvit ovat tunnetusti vähään tyytyvää joukkoa, joten jospa jäisivät paikkaansa, ja katsotaan myöhemmin, mitä seuraa.
Marunatuoksukki on aika yleinen auringonkukan seossiemen ruokintapaikalla, mutta näissä taimissa tuoksua ei ainakaan vielä ole. Lehdet ovat vielä melko ohuita eikä villaisuuta ole.

Lopuksi  tämän viikkoisen työpöydän taustakuva, joka on asterikasveihin Asteraceae kuuluva punalatva Eupatorium cannabinum. Kukkapenkissä kasvaa myös täpläpunalatva E. maculatum, joka menestyi viime vuonna paremmin kuin koskaan. Kuva on otettu elokuun loppupuolella 2011, kun pihlajanmarjat jo ovat punaisia. Versot kasvavat lähes kahteen metriin. Kukinta jatkuu koko syyskuun, aina yöpakkasiin asti

4 kommenttia:

 1. Korianteri tulee minulle ensimmäisenä mieleen niistä siemenpussin taimista nyt. Olivatko siemenet pyöreiden hedelmien sisällä? Hienoa kun Achilleat lähtivät kasvamaan.
  Minulla näkyy yhdessä ruukussa vähän alkuja niitä sinulla välillä kasvatuksessa käyneitä isä-Väinön mustanmerenruusuja. Oletin niiden jo kuolleen kun olivat raukat huoneenlämmössä ihan kuivina koko talven. Sitkeitä kavereita!

  VastaaPoista
 2. Olinkin postannut ne siemenvaiheen kuvat tonttiblogin puolelle, 16. maaliskuuta tehdyssä on kuva siemenistä, ja olettamuksia niiden suhteen.

  En muistanutkaan, että olin saanut myös teiltä joskus mustanmerenruusun alkuja! Sitä kasvia olen kasvatellut vuosittain 1980-luvulta alkaen.
  Ne, mitkä tekivät lopun viime talvena, olivat varmaan ostettuja, koska aika moni ruukku niistä täällä olevista on unohtunut ja mennyt sitten kompostiin. Nämä viimeiset toin Turengista, jossa varastoni oli yleensä jääkaapin yläkaapissa talvehtimassa. Olin ostanut ne yhtaikaa vaaleanpunaisten kanssa, mutta harvinaisemmat eivät tehneet käpyjä sinä kesänä lainkaan, vain violetit jaksoivat.
  Sehän on hienoa, että omasi ovat vironneet. Huonelämpö ei ole niille mitenkään pahitteeksi, ovathan ne paahteisten kallionrakojen kasveja alunperin.

  VastaaPoista
 3. Purppurapunalatva on oivallinen perhoskasvi. Omassa purppurapunalatvassani vierailee kesäisin lukematon määrä neito, nokkos- ja amiraaliperhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin, ja varmasti perhosten mieleen, kun siihen aikaan mesikasveja ei enää ole kovin paljon. Minun mieleeni on myös sen korkeus, kun asun "kerros"talossa, jossa asumatiloja onkolmessa kerroksessa, ja vintti vielä päälle.

   Poista