Vuoden pisimmät päivät ovat käsillä juuri nyt, ensi viikolla, juhannuksen jälkeen käännytään jo lyhentämään päivää. Yötkin ovat valoisia kuin pilvisinä päivinä, mutta me valoon tottuneet osaamme hyvin nukkua! Kasvit sensijaan ottavat täysin voimin irti pitkän päivän kasvukauden, ja koko puutarhani huitelee nyt jo noin metrin korkeuteen yltäviä kasvien varsia tai luonnon heinien latvoja. Yläpellon arboretumissa on alkanut esiintyä runsaasti metsäkastikkaa Calamagrostis arundinacea.
Eilinen runsas sade toi uutta pontta kasvamiseen, ja kun tänään ollaan alle 20 asteen viileähkössä tuulisessa päivässä, kasvuvauhtia ei jarruta mikään.
Vain arboretumin puiden alla kuivalla alapellolla ollaan maltillisissa näkymissä, sillä siellä ketoutuminen on edennyt jo pitkälle, ja korkeutta vain n. puoli metriä. Tuossa yläkuvassa kilpailevat paimenmatara Galium album ja huopakeltano Pilosella officinarum, maustetta tulee mäkitervakosta Lychnis viscaria ja päivänkakkarasta Leucanthemum vulgare. Tässä alueella kasvaneet kolme irlanninkatajaa jouduttiin keväällä poistamaan, kun jäljellä oli vain kuivia rankoja.
Kevään kukinta on ohi, nyt ovat astuneet vuoroon kesäkuun hemaisevat näkymät ruusuineen ja liljoineen. Yläkuvassa pihakadun varressa suviruusun Rosa 'Poppius' takaa näkyvät hansaruusut Rosa rugosa 'Hansa', joiden mukana Varkaudesta muutti myös pikkuripaus juhannusruusua Rosa pimpinellifolia. Molemmat jasmikkeenikin sekä nietospensaat ovat kukalla parhaillaan.
Yläkuvassa mantsuriantuliainen idänjasmike Philadelphus tenuifolius, joka alkaa kukkia ennen tavallista pihajasmiketta, alakuvassa myös mantsurialainen, pikkunietospensas Deutzia amurensis. Kummallakaan ei näytä olevan toistaiseksi mitään hyönteistuholaisia.
Ruskolilja Lilium bulbiferum (otsikkokuvana) ja keltapäivänlilja Hemerocallis lilio-asphodelus ovat jo alkaneet, varjoliljan L. martagon nuput ovat kyllä vielä kiinni, kuten yläkuvasta tuossa näkyy. Sen kaverina on jo alkanut valkokukkainen lehtosinilatva Polemonium caeruleum 'Alba'.
Toki vielä rapunpielen penkin kulmalla kuivassa viihtyvä iso- ja keltakukkainen japaninhanhikki Potentilla megalantha jatkaa, mutta loistokurjenpolvetkin Geranium x magnificum alapuolen kuvassa ovat jo alkaneet kukkia, samoin valkokukkaiset kirjohanhikit.
Loppuviikolla on ohjelmassa ruohonleikkuuta ja ruusupenkkien kitkentää, ennenkuin juhannusjuhlinta pääsee vauhtiin. Lopuksi pari punaista ripausta mukaan, talonpoikaispionia Paeonia 'Rubra plena' ja verikurjenpolvea Geranium sanguineum alapuutarhalta. Hyvää juhannusta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti