No asiaan. Siis nuo mainitut normaalit(?) kissanruohot ovat, kuten Raija mainitsi viljoja: vehnää, ohraa tms täällä päin. Ruis ja kaura käsittääkseni harvinaisempia. Mutta kaikille niille on yhteistä, että se ainut sirkkalehti on leveämpi, kun taas raiheinillä ja mm. nata-kasveilla se on lieriömäinen, kuin paksu lanka. Raiheinien sirkkalehti on myös aika kiiltävä.
Raiheinäkylvös neljäntenä päivänä: siemenistå on noussut sentin korkeuteen yltäviä sirkkalehtiä, jotka ovat aluksi ruskenpunertavia, mutta vihertyvät pian. |
Vaikka heinänjyvästä tulee vain yksi sirkkalehti, niillä on kuitenkin erityinen kyky korvata menetetyn lehden puute, entisen tilalle tulee useampia uusia, ja niin samasta jyvästä tulee monta kortta ja niin myös tähkää sitten myöhemmin. Erityisesti ruis on tässä hyvä. Se olikin varhempina aikoina suosittu vilja, kun sen voi kylvää harvaan, ja jos/kun jänikset tai hirvet kävivät syyskylvöistä orasta syömässä, sen isompi "ruispensas" kasvoi jyvän paikalle. Ei ollut ihme kymmenen kortta, voi olla enemmänkin. Siten yhdestä jyvästä sai yli satakertaisen sadon. Siemenviljaksi ei tarvinnut säästää paljon, ja syötävää riitti. Siihen aikaan ei kyllä puhuttu gluteeniongelmasta viljassa, joka aiheuttaa keliakiatautia. Kaikki söivät ruisleipää ja olivat tyytyväisiä. Liekö se myöhemmin kehittynyt vitsaus, Suomessahan sitä on aika paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti