lauantai 13. elokuuta 2016

Prinsessa tuli kesäkylään


Helena-tytär oli poikennut viikko sitten vierailulle tullessaan myös Keravalla ulkomailta tulleita torikauppiaita tapaamassa, ja kuinka ollakaan, sortunut vaaleanpunakukkaisen ruukkukasvin pauloihin niin, että hankittava oli. Nyt se asustaa toistaiseksi meidän pohjoisikkunalla, kun oli tuliaiseksi tarkoitettu. Noin 20 cm leveään ruukkuun on istutettu ainakin kaksi juurakkoa, kun kukkia on kahdenvärisiä. Tuo taaimmainen on alkamassa vasta kukintaa, vasemmanpuoleinen jo urakkansa loppupäässä.

"Prinsessan" ruotsinkielinen kasvin nimi on perunlilja, samoin englanninkielellä Peruvian lily. Nimet viittaavat etelä-Amerikan kosteisiin ja lämpimiin kasvupaikkoihin, Perun valtiohan on päiväntasaajan maita. Myös Chilen ja Brasilian alueelta niitä on tavattu. Vaikka nimessä suomalaisittain on jälkiosa lilja, kasvi ei kuulu liljoihin, vaan sillä on oma sukunsa Alstroemeria eli inkaliljat. Nimi on annettu kasvitieteilijä Linnen oppilaan Alströmin mukaan. Koko heimossakaan Alstroemeriaceae ei ole juuri muuta kuin tämä suku.

Kun etsiskelin tietoja 1970-luvulta peräisin olevasta Kasvien maailma-kirjasta, ei siinä ole kyseistä sukua noteerattu vielä lainkaan, niin tuore löytö on kyseessä. Tai sitten se on yhdistettynä johonkin muuhun heimoon, mutta en löytänyt eikä ei ainakaan näyttänyt olevan liljakasveissa.

Leikkokukkien perusteella tehdyssä Wikipedian sivussa on mainittuna vain keltakukkainen A. aurea eli kulta-alströmeria ja jalosteeksi tuotettu A. Ligtu-ryhmä eli jalo-aströmeria, jonka korkeus on n. 100 cm. Leikkokukkajalosteita on monenvärisiä, jopa kirkkaanpunaisia, joka sai SariW:n joulublogissa esittelyn joulukukaksi 03 12 2012.

Kohde on suvun lyhytkasvuiseksi (25-30 cm) jalostettu muoto A. inticancha 'Kanika', jonka nimi suomeksi on prinsessalilja. Kasvin mukana oli nimilappu, jossa tuottajana mainitaan Hilverda Kooij, hollantilainen Flower Factory, joka on erikoistunut Dianthus-, Limonium- ja Alstroemeria-kasveihin.

Alströmerioita eli inkaliljoja on ollut kauemmin leikkokukkina kukkakaupoissa, näyttäisi siltä, että jo 1970-luvulta alkaen. Tämä matala kesäkukkapenkin kasvi on uudempi tuotos ja ilmeisesti tullut meillä markkinoille vasta 2013. Kasvin luvataan kukkivan alkukesästä pakkasiin asti, kunhan nyppii entiset kukat eli kehittyvät hedelmänalut pois kesän mittaan.

Sitä on nettiselailun tuloksena tarjonnut myyntiin mm. Hankkija, Kantojärven puutarha Torniossa, Laukaalla Päivin puska ja pensas, Reilun kaupan K-City Market Jyväskylässä, joka ilmoittaa myyvänsä Keniassa kasvatettua tuotetta. Jne.

Prinsessaliljaa kasvatetaan daalioiden tai gladiolusten tapaan, eli mukuloista, jotka nostetaan talveksi pakkasettomaan viileään tilaan, jossa niitä ei juurikaan kastella, ja kasvukauden lähestyessä sitten herätetään taas kasvamaan. Alkukastelussa saa olla tarkkana. Saapa nyt nähdä, kuinka onnistun. Ainakin gladiolusten säilytyksessä nykyiset tilani ovat olleet liian kuivia ja ehkä liian lämpimiä. Pitäisikö kokeilla panna kasvi isoine ruukkuineen käyttämättömään hillokellariin? Joku on säilyttänyt juurakoita jääkaapin vihanneslokerossa, mutta sellaista joutavaa tilaa ei ole, kun lokerot ovat aina pullollaan muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti