maanantai 22. syyskuuta 2014

Päivä ja yö tasatahtia

Makuuhuoneiden ikkunoista näkyy, että kellastuminen on alkanut. Kivikoivut johtavat. Matalat pensaat etualalla ovat nietospensaita.
Huomenna on virallisesti syyspäiväntasaus, ja siirrytään vuoden pimeämmälle puoliskolle. Ei ole kuutakaan lähiaikoina valaisemassa, ja paksut pilvet ovat varsinkin syksyille ominaisia. Yö- ja päivälämmöt lähenevät siis toisiaan.

Alapellon taimimaalla on runsaasti viimevuotisten parin kasvin jälkeläisiä, jotka jäivät siirtämättä. Kukinta kestää tällä Rudbeckialla runsaan kaksi kuukautta, enemmänkin, jos ei tule pakkasia. Siemenet ostin Washingtonin-reisulla 2010.
Joinakin vuosina, kuten nyt aivan hiljattainkin, syksyisiä säitä riittää pitkälle, vuodenvaihteen ylikin jopa. Nyt on oltu aivan kesäsäissä viime aikoihin asti. Laitanpa muutamia eilen otettuja kuvia puutarhalta:

Kompassikukka Silphium perfoliatum kasvoi tänä vuonna kahteen metriin, sillä on nyt juuret hyvin penkissä. Kukinta alkoi jo heinäkuussa.
Pensashanhikkien Potentilla fruticosa parhaat ajat meneillään. Tämä on vanhin niistä: lähellä maantietä, ikää jo kymmenisen vuotta. Nuoremmat asuvat etupihalla lipputangonpenkissä.
Kartiotuijilla Thuja occidentalis Brabant kävyt on tehty, ja kylläpä niitä tänä vuonna tulikin!
Rapunpielen idänkurjenpolvet Geranium himalayense innostuivat uuteen kukintaan, kun leikkelin elokuulla pois kuivina törröttäneet entiset kukkavarret. Alapuolella kuva varsankellosta Campanula trachelium, jonka varret myös leikattiin kuuman jakson loppuaikana. En ole sen ennen nähnyt kukkivan toista kertaa.


Siinä vieressä komeamaksaruohot ovat alkaneet viimein punastua paremmin. Tänään pitää leikata joitakin niistä vaasikukiksi, jos tulee pakkasöitä.
Piti oikein käydä laskemassa myskimalvan Malva moschata kukat, eilen aamulla oli kuusi avoinna, yksi kuihtunut, ja kymmenkunta nuppua. Kaikki kukkivat oksat ovat eloon jääneestä juurakosta, joka viime syksyllä näihin aikoihin pääsi  tähän kasvamaan. Taimen juurelle jätetyt hedelmykset antoivat lisäksi monta siementainta viereen.
Pihlajat ovat komeimmillaan! Kontrastia on, kun lehdet vielä ovat näin vihreitä.
Lopuksi kuva talon vierustan kuivalta penkalta, jossa syysasterien kausi jatkuu. Neitoperhosia oli vielä aurinkoisina hetkinä etsimässä ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti