maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pääsiäinen 2014

Mukavaa pääsiäistä teille! Korkeapaine jatkuu edelleen, ja ilmat ovat melko aurinkoisia, onpa päästy eilen jo yli 15 asteenkin. Yöt pakkasen puolella tai melkein, tämä aamukin oli nimittäin nollan tuntumassa kuuden maissa, ja sellaista näyttää olevan jatkossakin.
 Lintujen mielestä kevät on nyt ja punarinnat, rastaat ja peipot ovat äänessä sielunsa pohjasta kaiket päivät. Tänä pääsiäisenä on naureskeltu naapurin pikimustalle Zorrolle, joka harrastaa lintulaskentaa ruokintalaudan tienoilla, että pääsiäisnoidan kissa putosi luudanvarrelta pihaan. Zorro on kovin sosiaalinen, ja vaatii ehdottomasti leuanalusrapsutukset, kun tavataan.

Lumikellot ja -pisarat ovat saaneet hieman seuraa muista heränneistä, vaikka maa ei olekaan kunnolla lämmennyt. Viimeisen aurauskepin sain irti eilen. Komeimmaksi ovat ehtineet kompostinlaidan keltamot Chelidonium, mutta osa sen lehdistä talvehtii, joten en ole ihan varma mikä on tämän sesongin tuotosta.

Monet perennat, kuten kuvan aasiankullero Trollius asiaticus ja kurjenpolvet ovat jo etupihan penkissä alkaneet versoa, mutta syksyllä istutetuista narsisseista siinä ei edelleenkään ole merkkiäkään.

Wilman haudalle istutettu tulppaanikasa on nostanut esiin muutamia lehtiä, samoin Elsanperuja olevat 1970-luvulla istutetut nurmikkoon hautautuneet.

Krookuksia on auki monessa kohdin, ja tämä kuva saa minut tuumaamaan, pitäisikö näitäkin joskus lannoittaa, että hieman pulskistuisivat?
Onneksi Tiitun haudalle istutettu piskuinen kuusentaimi näyttää selvinneen hengissä ison kuopan kaivamisesta juurtensa lähelle. Juuret näyttäisivät nyt olevan kunnossa. Kohta se alkaa pituuttakin, sehän on eri laji kuin Wilman kuusi.
Itse asiassa Wilman puolella on havupuita enemmänkin, kun siltä puolelta kaikki marjapensaat on raivattu. Siellä on kaksi timanttituijaakin, ja tämä mini-hemlokki myös on kotiutunut. Tiitun puolella on vielä yksi iso punaherukka poistamatta, sitten saa senkin puolen tehdä loppuun.

Kun yöt ovat viileitä, scillat eivät kasva vauhdissa. Läheltä tarkasteltuna maan pinnassa on kuitenkin paljon sinisiä kukkain alkuja! Yhden kevättähden Chionodoxa olen myös nähnyt kukassa!

Olisi kevääntulolle kovin edistävää, jos sataisi, mutta kun ei, niin hakkeet kuivuvat alapihalla rauhassa!

Ps. Piti käydä läpi liuta muistikirjoja, jotta olisin varma noista mainituista pikkukuusien nimistä. Tiitun piskuinen on okakuusi Picea pungens, joka on hidaskasvuisempi. Wilman kuusi on ajaninkuusi Picea jetzoensis (josta ei tässä blogipostauksessa ole kuvaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti