Suurin murheeni koskee talvitammea, jonka terhon sain 1970-luvun alussa alunperin Heinäjoen Anttilan puusta. Terho varttui taimeksi Turengissa, orapihlaja-aidan varjossa, mutta koska kasvupaikka oli huono isolle puulle, siirsin sen ensimmäisenä puuistutuksena tälle tontille noin puolimetrisenä 1980-luvun alkuvuosina. Anttilan puun emopuu kasvoi Harvialan kartanolla, jonka metsänvartijan tehtäviä Toivo-isäntä hoiteli. Puu osoittautui fertiiliksi risteymäpuuksi Quercus robur x petraea, sillä sen lehdet eivät varise ennenkuin keväällä. Lehtien pintakin on erilainen vieressään kasvavan metsätammen kanssa, kovempi ja paksumpi, ja se on vastustanut kosteina kesinä hyvin homehtumista. Tämä alkuperä kertoo hieman puiston tammien tulosta Harvialaan, sillä tätä tyyppiä on melko yleisesti länsi-Euroopassa.
Taittuneiden isojen oksien takaa näkyy vasemmalla hieman metsätammen runkoa. Taustalla näkyy myös reippaasti nuokkuva isotuomipihlajan pensas. |
Toinen huolestuttava puu on puistoni kaunotar hopeakuusi Picea pungens, joka istutettiin 1976 äitini 70-vuotisjuhlien muistona. Vanhempani valitsivat tälle puulle kasvupaikaksi suuren kukkamaan, neilikkaruusun seuraksi. Nyt painavat lumet ovat kallistaneet puuta. Kuvassa vasemmalla oleva mänty on suorassa. Kuvasta näkyy, miten ylös pystyy kopistelemaan lunta oksilta 4- metristä lautaa apuna käyttäen. Laudalla voi päästä vain hieman yli puolen välin. Lumi on tiukassa, tämän päivän vaatimaton tuuli ei ole saanut yhtään paakkua liikkumaan. Kun lumi tuli melko sulaan maahan, täytyy vain toivoa, että puu jaksaisi pysytellä pystyssä! Naapurin puhelinlinja on siinä ensimmäisenä vastaanottamassa, jos jotain ratkaisevaa tapahtuu.
Etualan risukasa syntyy Rosa glaucan ja Philadelphus tenuifolian yhteistyönä. Koripaju takana. |
Pihlajaa vasemmalla ja mäntyjä keskellä. |
Lisää asiaa on Tertun tontilla-blogissani viime viikolta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti