lauantai 9. maaliskuuta 2019

Maaliskuun alkua

Melkein kaikki kuvat on otettu tänään. Talon alanurkalta koillista päin iltapäivällä katsellaan, entinen kaivo siinä jo kuoriutunut aika hyvin esiin hankien sylistä. Puut ovat yhtä lumettomia kuin edellisinä monina päivinä, lehtipuiden ja pensaiden silmut jo alkavat pullistella.
Aamulla puoli kymmeneltä näytti juuri sateen loputtua paljon talvisemmalta. Lumi takertui kaikkeen mahdolliseen maastossa, kun se oli etupäässä räntää aamuviidestä aamuseitsemään, jolloin ilma meni vähän pakkaselle.

No ei ihan kuun alkua, kun mennään jo toista viikkoa. Tyypillisiä kevättalven säitä eletään, kun välillä on pakkasta ja lumisadetta, välillä suojan puolella ja hanget alenevat. Linnut ovat olleet jo ahkerina lintulaudalla, talviset varastot ehkä muualta jo huvenneet. Se tuli mieleeni, kun viime viikolla oli jo punatulkkuparvikin yhtenä päivänä kyläilyllä. Närhet sen sijaan ovat viimein lähteneet muille maille, niiden tilalta on naakkoja.

 Ei niin toivottuja iljannekelejä on saatu jo lähes kuukauden kokea, ja vielä niitä tulee riittämään. Juuri pari päivää sitten mietin, että jos ei olisi koiran vessatarpeita, niin mieluusti tekisin lakon ulkoiluun... Onneksi aamuöinen räntä takertui jäätiköiden pintaan, ei ollut tänään enää hankalaa edetä.

Monina vuosina viimeiset lumipakkojen pohjat hädin tuskin häipyvät vappuun mennessä. Juuri päättyi se viimeisin vesisadeaika, kun kääntyi aamulla räntä- ja lumisateeksi, joka nosti lumen korkeutta muutamalla sentillä. Mentiin pikkupakkaselle. Huomenna on toisinto tästä päivästä.

Polun varsi on Tellan kannalta yhtä korkealla kuin jos hyppäisi sänkyyn. Nyt se miettii, eikä hypännyt, koska hanki pehmeni vesisateiden takia eilen niin, ettei tänään ollut hankikantoa.
Taaperruksen jäljet huoltotiellä, on siellä paikoin viitisen senttiä saatu lisää, kun tuuli kinosti joihinkin kohtiin enemmän kuin autotallin eteen, joka on melkein jäätä.
Lumi on melkein puoleen jo huvennut, ja pakkaspäivinä on kivaa, kun on napakka hankikanto jalan alla. Tulee ihan nuoruusajat mieleen, jolloin parhaat hiihtoretket olivat maalis- ja huhtikuun aamuina. Tekosyynä pajunkissojen etsintä, mutta itsessäänkin oli ilo edetä keväthangilla.

Autotallin eteen on pikkuhiljaa alkanut taas kerätä pientä lammikkoa. Tein siihen vuosi sitten kyllä ojan, mutta kun on routa, niin maaston korkeussuhteet ovat erilaiset kuin sulan maan aikana. Räystästipun alle tehty syvänne vie sen veden, mitä sinne kattolumista valuukin, mutta lunta on toki muuallakin. Ojaa ei vielä voi muotoilla, kun maa on umpiroudassa toistaiseksi.

Hevoskastanjan alla rinteellä on tuulikuvioitua pintaa. 
Tämä kuva on samasta kohdasta, kamera suunnattu enemmäs ylöspäin. Puiden tyvillä on jo sulaa.
Rännien ympärillä sula alue on laajempi, kun reipas tuuli levittelee rännivedet laajalle. Kohta pääsee vuorenkilpi aloittamaan kukintojensa muokkausta.
Tänään näin oikein muinaismuiston hangen pinnassa, kun siihen oli aamun aikana tullut samanlaisia kuvioita sataneesta lumesta kuin matalan veden pohjaan aaltojen alla. Ja muutama päivä sitten olleen nuoskasateen jälkeen parkkipaikalla kuusen alla tuuli oli alkanut pyörittää lukuisia erikokoisia lumipalloja. Tiedän kyllä kuvista, että sellaista tapahtuu, mutta tämä oli ensi kerta elämässäni nähdä niitä ihan livenä.

Aamulla otettu kuva autotallista kertoo, että lännen puoleinen lape on vajunut jo paljon ja katon harjakin näkyy, joten lapelumi saattaa seuraavalla vesisateella jo liikkua alas. Idän puolella on paljon enemmän lunta.

Pääsiäinen on vielä toivottoman kaukana, sillä huomenna on vasta ensimmäinen paastonajan sunnuntai. Niinpä pääsiäinen osuukin tänä vuonna vasta huhtikuulle. Pitkään varrotaan keväiseen kellonajan siirtoonkin, se tehdään vasta tämän kuun viimeinen päivä. Näkyi olleen tiedotusvälineissä, että on päädytty siirtyä pysyvästi talvikellon aikaan, mutta eipä se tänä keväänä siis vielä tapahdu.

Tehdään ennen pääsiäistä vielä sen verran aikaa vievä kotimaan vierailu, että mustanmerenruusut saavat olla talviteloillaan. Kun ne laittaa itämään, pitää päivittäin seurata muovin alla olevan mullanpinnan kosteutta ja sumutella, se ei saa kuivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti