keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Kevätnäkymiä


Tänään oli tosi keväinen päivä, aurinko paistoi ja melkein kaikki lumet ovat huvenneet. Vain joissain katveikoissa saattaa näkyä vielä lunta, mutta varsinkin routaa vielä on, sillä aurauskepit eivät ole kaikki vielä irronneet. Parhaimmillaan ovat krookukset, suvi- ja lumikellot. Jokunen scillakin jo kukkii.

Pohjoisrajalta katsellen näkyy vielä korjaamatonta oksikkoa, etualan koripajun ja keskialalla tammen tähteet.
Arboretumissa on puhaltanut suuri tuuli, sillä hieman toista viikkoa sitten oli puunkaatajia liikkeellä, talon ympäristöstä poistui neljä vaahteraa, yksi jalava, tammi, omenapuu ja koripaju, sekä lukuisia kriikunoita ja isotuomipihlajia. Kaatojen syy oli viime jouluinen lumituho, joka rikkoi puita, mutta vaahterat ja jalava kaadettiin sen takia, että mikäli samanlaista säätä tulisi, ne varmaan olisivat seuraavina sähkö- ja puhelinjohdoissa. Uusia puita saa aina, taimia on runsain määrin kasvamassa! Yllä olevasta luettelosta vain tammi, jalava ja paju oli oma istuttama, muut olivat joko luontaisia tai vanhempien perintöä. Vielä on leikkaamista pensaissa, niitä en ole alkanutkaan.

Harvennettu kriikunarivi, taustanaan vanhimpien tuijien parvi.
Merkittävää oli lumituhoissa, että yksikään havupuu ei vaurioitunut, ja nythän havuja on istutettu enemmänkin vuosien varrella. Varsinkin kartiotuijat ovat viihtyneet hyvin, vanhimmat jo kolmimetrisiä, ehkä ylikin.

Puutarhalla on jälleen runsaasti myyrien multamakkaroita ja kekoja, myös karhunvattu piti leikata alas kokonaan, sillä jänikset olivat ahkeroineet kasvuston kimpussa. Onneksi on huhtikuuta muutama päivä, ja toukokuussakin parina ensi viikkona ehtii raivaustöihin. Oksakasat muuttuvat hakkeeksi ja tikkupuiksi. Omenapuun rungosta taitaa tulla istuimia. Jalavan runkoa tilattiin sorvausmateriaaliksi, saapa nähdä, liikkuuko se vai tuleeko siitäkin istuimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti