lauantai 1. lokakuuta 2011

Kasvit valmistautuvat viileään aikaan

Kuriilienkirsikan näkemys ruskasta, vieressä magnoliaa, joka vasta hieman kellastuu.
 Useimmat meillä kasvavat kasvit osaavat valmistautua talveen. Ne siirtävät viherhiukkasten ainesosia talteen, jolloin muun väriset hiukkaset näkyvät ruskana. Samanaikaisesti lehdet valmistavat ns. irtoamissolukon ruotiinsa, josta lehti alkaa tuulenpuuskan avulla siirtymisensä haravoitavien joukkoon.


Sain viikolla Istuta puu- tempauksen tuliaisiksi ylijäämätaimia arboretumiin, ja nyt ne asuvat vuoden -kaksi isoissa ruukuissa, jotta jaksavat kamppailla heinittymisen kanssa varsinaisella kasvupaikallaan. Reunimmaiset parikymmensenttiset kuulemma ovat hemlokkeja (ilmeisesti Tsuga canadensis, koska lehdet vaikuttavat yksivärisiltä), keskellä on joku jalopähkinä Juglans sp. (istuttaessa näkyi epäilyttävästi saksanpähkinää muistuttavia kuoria juuren vaiheilla), joten nimeämistä riittää sitten kun nähdään lehtiäkin, sillä vartta oli jo yli 30 cm.  Aion kaivaa nämä ruukut maahan reunaansa myöten, jotta talvehtiminen olisi varmempaa.


Etupihan kukkapenkin loistosta vastaavat nyt komeamaksaruohot Sedum spectabile, joiden nuput viimein ovat alkaneet muuttua vihreästä punaiseen. Huomasin, että jokunen vuosi sitten istuttamani syksyn myrkkyliljat  Colchicum autumnale näyttävät olevan hengissä, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy! Muutama kesäkukkakin jaksaa edelleen hyvin, vaikka kohta on aika siirtää nekin talviteloille!


Maa-artisokkia on löydetty tuttavien keittoihin jo parikin kertaa, tosin kivennäismaalla kasvavat ovat aika pienimukulaisia, vaikka niitä onkin runsaasti. Suurimmat ovat kasvaneet jälleen kompostilla. Mukuloita kannattaa katsastella kukinnan edettyä jonkin aikaa, ja kun ilmat ovat viilenneet. Kun kompostin artisokkasato on kokonaan korjattu, voi tuoda uusia lehtiä lahoamaan, tai kuten myös ajattelen, tyhjentää vanhemmasta keosta kompostimullat kukkapenkkeihin. Muuten artisokan nostolla ei ole kiirettä, paremmin säilyvät, kun ovat maassa, ja voivat olla siellä yli talvenkin. Naapurin tuliainen viime viikolta on Teddy Bear- auringonkukan yksilö, joka tuli syyskotiini jatkamaan kesäänsä, aurinkoseinustalle.


Lopuksi kuvia etupihalta. Ei ole halla käynyt!

Värinokkonen (peippi) on multaan istutettuna kasvanut yli puolimetriseksi, myös vuohenkello innostui kukkimaan uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti