keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kesän satoa korjataan
Tämä kulunut kasvukausi on ruusujen kannalta ollut aivan riemullinen. Ne ovat kukkineet kuin yltiöpäät, ja nyt on punaisten kiulukoiden vuoro. Erityisesti on kunnostautunut tuolla ensi kuvassa oleva punalehtiruusu Rosa glauca, mutta myös Savosta meille muuttaneet hansaruusut, Rosa rugosa 'Hansa' (alempi kuva) ovat voineet mahtavasti. Kaikissa ruusuissa kiulukka on oranssi - punainen, mutta papulanruusulla väri on niin syvän tumma, että näyttää melkein mustalta.


Myös vuosikasvut ovat olleet aivan omaa luokkaansa, Siinä first price menee ilman muuta neidonruusulle Rosa alba maxima, jonka uudet versot ovat nousseet yli kahden metrin, kun aiemmin jäätiin alle metrin. Saapa nähdä, mitä uusista versoista on keväällä jäljellä, kun ne eivät ole vielä tuleentuneet, vaan jatkavat kasvua. Jos talvi on yhtä luminen kuin edellinen, niin tässä kuvan kohdassa ollaan parin metrin aurauskinoksissa.


Alapuutarhalla vanhin mustaherukkarivi on tullut tiensä päähän, onhan se kasvanut paikassaan jo 1940-luvun lopulta. Pensaat jaksavat kasvattaa uusia oksia vain muutaman, ja ovat ruohottuneet kovin, joten aion poistaa ne tämän syksyn aikana. Olen istuttanut alueelle jo aiemmin ajanin- ja okakuusia, niistä yksi kuvan oikeassa alanurkassa.Tilalle ehkä yksi ruskopäivänliljan Hemerocalis fulva massaistutus, kun niiden kasvu koreansyreenien alla on käynyt tukalaksi, hädin tuskin enää kukkivat. Vanhempi puutarhajätekompostini on siinä lähellä saanut muhia pari vuotta ilman uuden massan lisäystä, joten siitä saa hyvää kasvualustaa. Alempi kuva sekä kuva tässä tekstin alla näyttää, että vuosi sitten keväällä istutetuista maa-artisokkain Helianthus tuberosus mukuloista jokunen jäi syksyllä satoa korjatessa huomioimatta, ja nyt ovat uudet kolme muhkeaa kasvia kukkavaiheessa!


Hyvät vuosikasvut ovat saaneet myös alapuutarhalle istutetut magnolia Magnolia kobus x stellata ja kuriilienkirsikka Prunus kuriliensis, kuva alla, molemmilla vuosikasvut noin puolen metrin luokkaa. On muistettava, että tänä vuonna ei ollut lainkaan kylmää kautta kesäkuussa. Lapiolla on siinä kyllä myös syksytöitä, kun kasvavat liian lähekkäin.


Ylenpalttinen runsaus sienimetsissä lienee myös kesän kasvuolojen ansiota. Lienemmekö koskaan nähneet näin mahtavaa sienisatoa! Omalle puutarhalle on alkanut ilmaantua karvarouskurihmastoa, koska yksi lakki jo on tullut esiin. Lehtikuusentatteja nousee myös edelleen. Homesienet ovat alkaneet vaivata tomaattiviljelmääni, vaikka se on avomaalla, joten niiden kasvu laantuu, kun lehdet häipyvät. Myös loput kurpitsan alut ovat homehtuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti