Meidän piha on vielä melko varhaisen kevään näköistä. Ruoho ei viherrä, vain vuorenkilvet Bergenia ja sammalet tuovat havupuiden ohella vihreyttä maisemaan. Talon alapuolen tasanteella odottelee viime syksynä tehty iso keko, pensaiden leikkuutähde haketusta. Keväthommatkin ovat vasta alkutekijöissään, olen etupäässä taitellut viimevuotisia kukkavarsia penkeistä, ehkä sitten jatkossa haravakin tarttuu käteen enemmälti.
Kun on aikaa seisoskella koiranpissatusreisuilla ylämäen puolella, voi kyllä huomata, että tuomen silmut ovat tulleet asemiin avautumista varten, lehdenalut ovat ihan vihreinä kääryinä esillä. Ja toki näsiäkin on kukkinut, siellä lähellä.
Lumikellot Galanthus, kevätlumipisarat Leucojum, scillat Scilla ja krookukset Crocus ovat alkaneet näyttää kukkiaan, vaikka yöt vielä menevät nollan alle. Kuvassa on kevätkaihonkukankin Omphalodes verna muutama lehti jo tulollaan, istutin niitä ihan länsiseinän viereen, kun siinä on varhaisimmat lumen sulamispaikat. Raparperien kasvupaikan tunnistaa vain siitä, että siinä ei kasva mitään.Jokunen pieni "punainen poski" pilkottaa maan rajassa kuitenkin.
Joka keväinen ensimmäinen iso vihreä eli jalokiurunkannus Corydalis nobilis on tänä vuonna tiukkoina 5-10 cm:n tummanpunaisina nyytteinä maan rajassa odottelemassa. Ylämäen parkkipaikan tienoissa ja etupihan penkissä näkyy olevan runsaasti käenrieskojen Gagea minima ohuita vihreitä lankamaisia lehtiä nousemassa.
Tuon ensimmäisen kuvan alareunan kohdalla on kivikkoinen paikka, josta jo vuosia sitten raivasin suuret määrät nokkosta ja lumimarjaa, ja istutin tilalle kultapalloja, joiden kasvupaikka oli 10-15 metriä siitä vasemmalle. Nyt näyttää, että siirto toi tullessaan myös jonkun kevätlumipisaran siemenen, jotka ovat jo saaneet vahvistua ja alkaa valloittaa tätä seutua. Kultapallot eivät tykkää olostaan tässä ollenkaan, vaikka saunan harmaavesien putken pää tuo kosteutta juuri näihin kohtiin. Paikan haluavat vallata itsekseen leviävät harmaamalvikit Lavatera thuringiaca ja tarharaunioyrtit Symphytum x asperum.
Sisätiloissa on värikkäämpää. Kuparilehdet Episcia ovat päässeet jo hyvään vauhtiin kukkimisessa, ne viimeksi istutetutkin, tässä alapuolella olevassa kuvassa, jossa näkyy myös samettikukan taimien tämän vuotinen määrä...
Mutta en ole ennen tiennyt sitäkään, että kun kiinanruusun Hibiscus oksia pannaan vaasin veteen juurtumaan, niin tuossa tilassaan alkavat kukkia! Näin on nyt käynyt, tänä aamuna näin ensimmäisen avautuneen. Nuppuja on joka oksan latvassa, ihan pienen tipan olen pannut veteen Viherlannos-liuosta, kun vesikasvun aikaa on vietetty jo pari kuukautta. Leikkauksen jälkeen vanhoihin runkoihin on tullut uusia oksia, mutta niissä ei näy nuppuja vielä.
Juhlistakoon nyt sitten tämän talon ensimmäisen emännän Elsan 110-vuotis-syntymäpäivää, vaikka hautakiven kohdalla häntä yleensä kukilla muistetaan. Elsan elinaika tuli loppuun marraskuussa 1982.
Aikaiset kevätkukkijat eivät onneksi pakkasöitä säikähdä. Kevätlumipisara on ihana. Sellaisia tahtoisin, mutta en ole onnistunut löytämään. Täytyy syksyllä hiukan panostaa eri puutarhamyymälöissä kiertelyyn, kyllä niitä varmaankin jossain on myynnissä.
VastaaPoistaHeippa vaan Marietta, ja kiitos kommentistasi! Minulla tämä kevätlumipisara on perua 1960-luvulta, jolloin vanhempani pitivät taloa. Se on äärimmäisen huono leviämään, jos ajatellaan aikaa, eli kohta 60 vuotta sitten istutettu. Ensimmäisessä istutuspaikassa on alle 10 kasvia ja uusia kasvupisteitä on muutaman metrin päähän tullut niiden alkuperäisten lisäksi alle 10.
VastaaPoistaLuin jostain, että tätä lisätään siemenistä. Voi hyvin olla, että ensimmäistä itulehteä on luultu heinän lehdeksi ja nyppäisty pois, ainakin käenrieskaa tulee joskus siitä syystä kitkettyä ja pari kertaa jopa valkosipuliakin. Ja jos nurmikkoa leikataan, niin siinä silppuuntuu. Tietysti voi olla syynä kasvupaikkakin, minulla on pitkälti talon varjossa oleva alue, johon aurinkoa tulee vain 2-4 tuntia iltapäivällä. Mutta kun ne kasvavat ison kiven vieressä, niin en ole yrittänyt siirrellä siitä, ajatuskin tuntuu hankalalta.
Pyöreälehtinen on kilpipiilea, googlella luntattuna tieteellinen nimi on Pilea peperomioides.
VastaaPoistaItse onnistuin kuivattamaan hengiltä koko talven muuten hyvin selvinneet verenpisarat sekä coleuksen, onneksi pari verenpisaran oksanlatvaa on vesilasissa juurtumassa.
No ei hätää, naapurissa kasvaa uusia taimia täyttä häkää. Vai että Pilea, nokkosten sukua, no sitten ymmärtää, että on uusia versoja nousemassa ilman siemeniä. Kiitos tiedosta! Paula ei muistanut viime kesänä tuodessaan sanoa nimeä. En ole minäkään tätä kasvia liiemmälti kastellut, sen verran kuin rahapuulle siinä vieressä, kun ovat paksulehtisiä.
PoistaKatselin Wikipediasta tämän etelä-Kiinasta peräisin olevan kasvin viljelyhistoriaa, joka olikin kiinnostava, kymmeniä vuosia kasvatettu pistokkaista harrastelijoiden kodeissa ilman että tarkkaan on tiedetty, mitä kasvatetaan. Ja ollaan oltu tyytyväisiä mukavaan lisään huonekasvien joukossa. Vasta 1984 on sen virallinen asema kasvikunnassa Kew Magazinen sivuilla on saatu julkistettua.
PoistaKevät ottikin nyt oikein kunnolla takapakkia ja ilma muuttui hyisen koleaksi. Minä ehdin siivota kukkapenkit ja nyt mietin tulinko tehneeksi sen liian aikaisin, sillä nyt poistetut koivunlehdet sun muut eivät ole suojana kasveille.
VastaaPoistaEnpä ole ennen nähnyt minäkään kiinanruusun pistokkaiden kukkivan vesilasissa.