torstai 1. marraskuuta 2012

Syystalvea

Tänään on alkanut marraskuu. Päivän pituus on vain noin 8, 5 h. Talvikellon aikaan on jo palattu viime viikonvaihteessa. Pyhäinpäivää vietetään ensi viikonvaihteessa. Ulkolämpötila on palannut tänään +asteille käytyään runsaan viikon melko tukevasti pakkasella. Maan ehti peittää tässä n. 5 cm:n lumi, jota on tullut useassa erässä kohmeisen maan päälle. Ulkosyklaamiruukkukin paleltui jo pakkasen kynsissä.  Timanttituijan vieressä kasvanut malva päätti juuri alkaa uuden kukintajakson, mutta taisi se sesonki siltäkin loppua, ainakin vieressä olevat tummakurjenpolven lehdet ovat kovin nahistuneen oloisia.
Kun tätä lämmintä jaksoa ennustetaan kestävän ainakin 5 päivää ja se sisältää kaksi reipasta sade-erää, voi olla, että valkoisuudesta jää muistoksi vain liukkaita pintoja sinne tänne. Maisemat ovat kyllä nyt talviset!
Viime postauksessa kuvassa esittäytynyt hevoskastanja suoriutui aika nopeasti lehtien pudotuksestaan, aivan muutamassa päivässä kaikki varisivat. Viimeiseksi jäi tänäkin vuonna punalehtinen heisiangervo Physocarpus opulifolius 'Diabolo', joka ei ole aloittanutkaan lehtien tiputtamista. Pihasyreenit ovat saaneet melkein kaikki lehtensä alas, joten kovin pahaa runkojen taipumista lumen alla ei taideta nähdä. Mukava niin, sillä keväisin on aina kovin kiireistä, ja jos on paljon risusavottatyötä, ei ehdi perenna- ym. penkkejä kohentaa kuin hätäisesti. Alakuvassa nähdään toinen sinnittelijä, nimittäin pensashanhikki kukkii edelleen!
Suunnittelin vielä viime viikolla kompostimullan siirtämistä perennapenkkien katteeksi, mutta taitaa se jäädä kevättöiksi, kun paakku ehti jäätyä maa-artisokan noston jälkeen. Tällä sulakaudella korkeintaan muutamat paikoilleen jääneet piharuukut saa irti etupihalta ja kyytii ne kompostoitumaan.
Kukkavaasiin lokakuun alkupuolella juurtumaan taitetut komeamaksaruohot ovat tehneet juuria tuskin nimeksikään, eikä niitä uusia taimiakaan lehtihankoihin ole vielä tullut. Yhtenä vuonna maa oli niin sulaa vielä marraskuun loppupuolella, että istuttelin taimia pellon taimimaalle, mutta kuinkahan lienee tänä vuonna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti