sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Palmusunnuntaina 2018

Äsken kuikuilin pihalla mursketta ripottelemassa, ettei tulisi liukastumista, jos sattuisi niin, että virpojia kävisi vierailemassa.
Kevät ei ole vielä saapunut, vaikka juuri on eletty se yö, jolloin kellonaikaa muutetaan tunnilla eteenpäin. Tietokoneeni osasi sen tehdä itsestäänkin, kuten ennenkin, muut laitteet pitää itse asettaa. Siis kesäaika on tällä hetkellä 08.12 am.

Yön aikana oli tapahtunut ihan ihmeitä, kun pitkään räystäällä riippunut lumi oli tipahtanut alas!
Varhaisaamu on elettyä ja mennyttä. Tätä päivää juhlistaakseen luonto päätti antaa pakkasettoman yön, joka on ollut kovin harvinaista herkkua tämän  vuoden puolella, taisi olla tammikuun lopulla se edellinen kerta.

Ajotien varren maisemat maantielle päin.
Murskeilun jälkeen....
Toki on joinakin päivän parhaina hetkinä käyty nollan yläpuolella, mutta sateet ovat olleet etupäässä pakkaslumia, eikä niitäkään paljoa ole kertynyt. Metrinen penkka lapioiduissa kohdin kuitenkin odottaa sulamistaan.
Viime yön tuloksena piharuukkujen talviasetelmat olivat päässeet lumikuormastaan, mutta joulutähtikukat olivat vielä tiukasti jäässä, eivät nousseet. Jos kuitenkin nyt innostuisi pääsiäiseksi tuomaan pikkunarsissiruukkuja kaupasta, niin ei ainakaan alkuviikosta, kun ollaan taas enemmän pakkasen valtakunnassa.
Siispä on tyydyttävä sisätilojen kevätseurantaan, sielläkin ollaan kovasti myöhässä. Lämpötilojen ja valon puolesta olisi mustanmerenruusujen Achimenes kevätpuuhat voinut aloittaa jo tammikuussakin, mutta kun talo oli pari kuukautta kylppäriremontin vallassa, en etsinyt viime vuotisia ruukkuja ennenkuin vasta helmikuun viimeisinä päivinä.


Ruukut olivatkin pullollaan pikkukäpyjä, ja kun en raaskinut mitään niistä hyljätä, niin sen seurauksena on nyt kymmeniä poikasruukkuja odottelemassa paikkaansa tässä maailmassa. Aika tavaran kaupitsee, toteaa sananlasku... Sekä valkokukkaisissa että violeteissa oli paljon alkuja, yhdistelin aika moneen ruukkuun molempia, mutta jokunen on vain yhtä laatua.

Niiden tunnistaminen on helppoa, kun violetit kasvavat paljon isommat versot ja lehdet, mutta värikin sen jo sanoo, sillä valkoisten lehdet ovat vaaleammat ja vähemmän karvaiset. Monena vuonna on violettien kukinta alkanut jo pääsiäiseksi, mutta nyt siihen kuluu vielä ainakin pari viikkoa.


Vaikka alunperin oli tarkoitus tehdä remonttia vain pesuhuoneeksi tarkoitetussa osassa, niin jotenkin lipsahti ehostelua eteisenkin puolelle, jossa seinäpanelit viimein saivat vaaleampaa väriä. Nehän olivat olleet seinillä käsittelemättöminä jo vuodesta 2000, joten valoisuus lisääntyi ihmeesti! Vintin varastoista löytyi entisessä kodissa olleen kirjahyllyn joutavia osia, joten nekin saivat maalia ja tulevat tähän tilaan kapean kukkapöydän virkaan ikkunan alle.  Tuossa nyt odottavat seinällä sijoitustaan.
En ole sijoittanut seinille vielä mitään, jos aiottu huonekalujärjestys vielä jotenkin vaihtuisikin. Katsotaan nyt se lattiapäällyste ensin paikoilleen.
Eteisen ehostusremontti on tässä suhteessa kesken, sillä viikonvaihteessa tulee termomatto vielä asennettavaksi lattialle, ja sitten vasta kalut lopullisesti. Entisistä tavaroista ainakin sisareni Marja-Leenan tekemä lasityö-kukka ja tytär Helenan matkatuliainen Unkarista, kuivatut Pulsatillat kehyksissä, ovat päättäneet vallata tässä seinätilaa.


Helenan myöhempi tuliainen Mikkelin suunnalta, huovutustyö Kukkaköynnös on jo aikaa sitten tehty seinäkoristeeksi, ja nythän se sopii tähän uuteen vaaleuteen, kunhan paikka tulee katsottua.


Kupariköynnöksen Episcia cupreata versot ovat jo venähtäneet, joten oli aika tehdä latvoista pistokkaita. Pari astiallista vielä odottaa istuttamista, toiset kaksi matkasivat jo uusiin koteihinsa. Enemmänkin voisi tehdä, kun kahdessa ruukussa on vielä leikkuun kohteita.


   Enkelinsiipi Begonia corallina-hybridi on niin kova kasvamaan, että sitäkin on vähintään kerran vuodessa leikattava ja parhaat pätkät veteen juuria tekemään. Nytkin on yksi astiallinen odottamassa. Nuo kolmiokäenkaalin Oxalis trangularis ruukutkin, joita on kaksi, voisi taas jakaa. Kunhan tulisi tilaa...

Kylppärin puolellakin on kaksi valoisaa ikkunaa, joten osa huonekasveista sai paikkansa täällä. Kiinanruusuja Hibiscus sp on kaksi, toinen niistä matkusti tänne, samoin jouluksi hankitut kolme huonesypressiä Chamaecyparis lawsoniana ja hopean värinen kapealehtinen begonia. Päiviltä saatu pääsiäisruukku helmililjoja Muscari armeniacum siirtyi myös tälle puolelle, koska huonelämpö on hieman pienempi kuin asuinhuoneissa.

Tänä vuonna en kasvata pääsiäisruohoa, sillä vuosi sitten hankin kestokoristeen amerikanreisulla tekokukkien kaupasta
Mukavaa pääsiäisen odotusta!
              

1 kommentti:

  1. Virpojaneidit saapuivat puolen päivän tienoissa. Nyt kuulin heidän tulonsa entistä paremmin, kun ylettyivät soittamaan kunnostetulla ovikellolla!

    VastaaPoista